پیش تفسیر
1 – استخراج عصاره محتوای سوره و پاراگراف (راه اول)
اول (چنانکه بارها و بارها دیده اید) عصاره محتوای سوره را استخراج میکنیم:
طرز استخراج عصاره محتوای سوره (یعنی «درس» سوره) به علت کم حجم بودنِ سوره برایتان مستقیما ممکن و مطابق ذیل است:
درس: تقويت روحيه پيامبر و تشويق او به درگير شدن با مشكل بزرگ
2 - استخراج عصاره محتوای پاراگراف (راه دوم)
به علتی که فوقا در باره کمیِ حجم سوره عرض کرده ایم، راه دوم نیز ضروری نیست.
3 - سوالات
1- عسر و یسر دو آیه 5 و6 را با توجه به «درس» معنی کنید.
2 - چرا مطلب آیه 5 در آیه 6 تکرار شده؟
4 - پیشگوئی های تحقق یافته
آیههای 5 و 6 که در حقیقت یک آیه بیشتر نیست، «راه» آن حضرت را به او نشان میدهد که ای پیامبر! تو پیامبر دورۀ بلوغ بشریت هستی و بهزودی الگوی میلیاردها نفر در سراسر جهان و در طول قرون و اعصار خواهی شد، تو باید طوری رفتار کنی که قابل تقلید باشد و اگر برای حل مشکلاتت انتظار کمکهای معجزهای داشته باشی الگو و قابل تقلید نخواهی بود، لذا به طریق درگیری مستقیم با مشکل و حل آن اقدام کن و انتظار تأییدات الهی از طریق معجزات (از قبیل عصای چند منظوره حضرت موسی و غیره) نداشته باش، با مشکل بطور مستقیم درگیر شو خواهی دید سختیی که تحمل خواهی کرد حل مشکل را آسان خواهد کرد.
چنانکه میدانید پیامبر ما نه کشتی نوح، نه عصای موسی، نه مرده زنده کردن عیسی و نه گلستان شدن آتش ابراهیم، نه شتر صالح، را ، نداشت و معجزهاش هم از جنس کلام و استدلال و محاجه و تمثیل و تشویق و تحذیر بود، و خلاصه اینکه روش پیامبری آن حضرت در طول آن مدت طولانی پیامبریش تفسیر همین دو آیه 5 و 6 است.
اگر به روح سوره دقت کنید خواهید دید که این سوره به نوعی متضمن «وعده موفقیت» به پیامبر(ص) است و از این لحاظ در مجموعه «وعدههای تحقق یافته» قرار میگیرد و عنصر اعجازی دارد.
5 - آیات برجسته این پاراگراف
کل آیات این پاراگراف «برجسته» است و برجستگی میتواند دو ملاک داشته باشد که یکی از آنها مربوط به معانی بلند آیات مربوطه، و دیگری مربوط به اِقبال مردم و نخبگان جامعه به آن آیات باشد، و این آیات واجد هر دو ملاک میباشند.
زیرا در باره عالی بودن معانی، بقدر کافی دیده اید و از لحاظ اِقبال نخبگان هم واجد هست، بطوریکه موضوع کار هنرمندان خوشنویس بوده و در قابهای زیبای تابلوهای خوشنویسی جای گرفته، و علاوه، در سر دربها و بالای محرابهای بسیاری از مساجد و نیز دور گنبدها و جاهای اصلی دیگر را مزین نموده و به صورت کاشی و معرقکاری و طرق دیگر جلوه میکند.
6 - مخاطبان اولیه از این پاراگراف چه تلقیی میداشتند؟
کلماتی که در این پاراگراف بکار رفته، در طول این مدت طولانی، از نزول این سوره تا به امروز، تغییر معناییِ چندانی نیافته، و لذا مخاطب های اولیه نیز از این پاراگراف همان تلقی را میداشته اند که ما.
7 - چه عناصر فرا زمانی و فرا مکانی در این پاراگراف هست؟
تقويت روحيه پيامبر و تشويق او به درگير شدن با مشكلات بزرگ.
8 – کدام عناصر این پاراگراف «برای اولین بار» است؟
با توجه به ترتیب نزول سوره ها ، تقریبا تمام عناصر این پاراگراف «برای اولین بار» است .
9 – در این پاراگراف کدام آیات حاوی «محورهای ثابت کلام وحی» است؟
ارزش تفسیریِ این بخش از دو لحاظ زیاد است:
1 – از لحاظ تفسیر موضوعی، چون آیات هر موضوع از ابتدای نزول وحی به ترتیب در یک فایل جمع آوری خواهد شد، یک گنجینه بسیار با ارزش خواهد شد که مورد نیاز هر قرآن پژوه خواهد بود.
2 – از لحاظ تفسیرِ معروف به «تفسیر قرآن به قرآن» نیز، از آنجا که در هر عنوان، تقریبا تمام آیاتِ هم محتوا جمع آوری شده اند، هر قسمت میتواند از لحاظ هم افزائیِ فهمِ قسمت های دیگر کمک باشد، و مغز تفسیرِ قرآن به قرآن هم همین است.
ارتقاء روحیه آنحضرت
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ ﴿1﴾ وَوَضَعْنَا عَنكَ وِزْرَكَ ﴿2﴾ الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ ﴿3﴾ وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ ﴿4﴾
سنن الهی
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿5﴾ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿6﴾
توصیه های رفتاری به آنحضرت
فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ ﴿7﴾ وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ ﴿8﴾
شرح مختصر
کلیدهای تفسیری
بحث متنی: چنانکه معلوم است آیه 3 فرع بر آیه 2 است ، به عبارت دیگر پرانتزی است، و همچنین آیههای 5 و 6 گرچه فرع بر آیهای نیستند اما پرانتزی هستند ، و امتحانش هم این است که اگر خواننده انتهای آیه 4 را به ابتدای آیه 7 وصل کند ، خواهد دید که موضوع «یکدست» شده، و از همینجا معلوم میشود دو آیه 5 و 6 پرانتزی است.
دو آیه مذکور (که در حقیقت یک آیه مؤکد بیشتر نیست) یک متن مستقل است اما در محلی قرار گرفته که حالت پرانتزی پیدا کرده است.
لُبّ مطلب : آیات 1 و 2 و 4 همگن بوده و مفهوم آنها برشماری برخی از نعمتهای الهی است که به پیامبر(ص) اعطا فرموده ، و دو آیه آخر توصیههای عبادتی است.
یعنی در مقابل این نعمتها ، این رفتارها را کن.
نعمتهائی که خداوند یادآوری نموده ، از جنس نعمتهائی است که در حوزه مدیریت و رهبری کاربرد دارد و لذا مجموع مفهوم دو قسمت اینطور میشود که:
«ای پیامبر! ما در حوزه رهبری کمک مهمی به تو کردهایم ، پس به این عبادات بپرداز»
ترتیب نزول : به دلایلی که ذیلا عرض میشود محل این سوره نمیتواند درست پس از سوره ضحی باشد. دلایلی از قبیل :
1-درآیه 1فرموده بــه تو «شــرح صدر» دادیم، درحالــی که در سوره حجر که تقریبا 8 سال ازشروع و نحل که تقریب 12 سال از شروع نزول وحی فاصله دارد فرموده «میدانیم از .... دلتنگ هستی»
2-در آیه های 2و3 فرموده«بار کمر شکن را از دوشت برداشتیم» در حالــی که در اوایل وحی بار کمر شکنی بر دوش ایشان نبود زیرا درهمان سوره ضحی دیدیم ایشان از انقطاع موقت وحی ملول و فسرده شده بود.
3- در آیه4 فرموده «مشهورت کرده ایم» در حالی که درمقطع زمانی نزدیک به نــزول سوره ضحی آنحضرت چندان شهرتی نداشت وشهرت ایشان «محــمد امین»و«بـــن عبدالله» وبر حسب کنایه دشمنان «یتیم ابوطالب» بود.
شهرت آنحضرت – درحدآیه4 این سوره - بعد از هجرت بلند شد.
لذاچاره ای نداریم جزاینکه این سوره رادراول لیســت ســـوره های مــدنی در نظــر بگیریم.
نعمتهای بسیار بزرگ
البته همه نعمتها از جانب خداوند میباشند اما نعمتها از لحاظ ارزشی بسیار با هم تفاوت دارند. یک جرعه آب نعمت است و قدرت دریافت وحی هم نعمت است اما این کجا و آن کجا.
نعمتهایی که خداوند در اینجا آنها را به یاد پیامبر(ص) آورده از نوع نعمتهای خیلی خیلی بزرگ بوده و عبارتند از:
1- افزایش ظرفیتهای شخصیتی پیامبر(ص).
2- کمک مستقیم به پیامبر(ص) برای مشکلات بسیار بزرگ بطوریکه آن حضرت خودش با آنها درگیر شود و حل کند.
3- پراکنش حسن شهرت و ایجاد اعتبار زیاد برای آن حضرت.
اگر خوب دقت کنیم خواهیم دید که این سه مورد، نعمتهایی است که در حوزه رهبری اجتماعی به کار میآید و هیچ رهبر موفق اجتماعی نیست که از آنها بیبهره باشد و بتواند رهبری موفقانهای بروز بدهد.
رهبران موفق اجتماعی که واقعاً توانستهاند مردم خویش را در نردبان انسانیت یک پله به بالا ببرند، بدون استثناء یک عنصر محبوبیت داشتهاند که توانستهاند سخنشان را به دل مردم بنشانند و آنها را دنبال خویش بکشانند و اگر دقت کنید این سه نعمت ذکر شده از نوع نعمتهای کاریزماتیک است، و تاریخ هم نشان میدهد که پیامبر(ص) دارای محبوبیت قویّ بود و مردم آنحضرت را بسیار دوست میداشتند و حتی دشمنان آنحضرت نیز ایشان را میستودند.
سختی و آسانی
آیههای 5 و 6 که در حقیقت یک آیه بیشتر نیست، «راه» آن حضرت را به او نشان میدهد که ای پیامبر! تو پیامبر دورۀ بلوغ بشریت هستی و بهزودی الگوی میلیاردها نفر در سراسر جهان و در طول قرون و اعصار خواهی شد، تو باید طوری رفتار کنی که قابل تقلید باشد و اگر برای حل مشکلاتت انتظار کمکهای معجزهای داشته باشی الگو و قابل تقلید نخواهی بود لذا به طریق درگیری مستقیم با مشکل و حل آن [از طرق منطق و مشورت و جمع آوری نیرو و غیره و غیره که جزء روشهای انسانی است] اقدام کن و انتظار تأییدات الهی از طریق معجزات (از قبیل عصای چند منظوره حضرت موسی و غیره) نداشته باش، با مشکل بطور مستقیم درگیر شو خواهی دید سختی را که تحمل میکنی حل مشکل را آسان خواهد کرد.
چنانکه میدانید پیامبر ما عناصرِ معجزه ایِ انبیاء سلف را نداشت،
نه کشتی نوح، نه عصای موسی، نه مرده زنده کردن عیسی و نه گلستان شدن آتش ابراهیم، نه شتر صالح، را نداشت و
بلکه معجزهاش که از جنس سخن و استدلال و محاجه و تمثیل و تشویق و تحذیر بود، ازهمه آن معجزات بالاتربود (زیرا اولا امروز آن معجزات نیستند و قرآن هست و ثانیا امروز تنها دلیل بر وجود آن معجزات این است که در قرآن از آنها یاد شده) و خلاصه اینکه روش پیامبریِ آنحضرت در طول آن مدت طولانیِ پیامبریش تفسیر همین دو آیه 5 و 6 است
کدام مهمتر است؟
در دو آیه آخر میفرماید ای پیامبر پس از اینکه مشکلی را حل کردی به نماز بایست و بهسوی خدا رغبت کن.
یعنی چه؟
یعنی اینکه ای پیامبر! فکر نکن این روش کم اهمیتتر از روش عصای موسائی است. عصای موسی یک نوع نعمت است، آن سه عنصر هم یک نوع نعمت است، و هر دو هم از جانب خداست. لذا وقتی که مشکلی را حل کردی، (مانند پیامبران سابق، که در اثر تأییداتِ معجزهای، به حل مشکل موفق میشدند، پس از حل مشکل به سوی خدا میرفتند و شکر و دعا میکردند) تو هم (صرف نظر از روش حل مشکل) به سوی منبع این سرمایه و نعمت برو و شکر و دعا کن.
خلاصه اینکه ای پیامبر! مبادا این سرمایهای را که در آیات ابتدای این سوره برایت بر شمردیم کمتر از عصای موسی و معجزات سایر انبیاء حساب کنی.
ترجمه تفسیریِ آزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ای پیامبر! آيا سينه ات را گشاده نگردانديم؟ (1) و آن بار سنگین را از دوشت بر نداشتيم؟ (2) همانکه برايت كمر شكن بود (3) و آوازه ات را بلند نگردانديم؟ (4) پس، دیگر حالا باید بدانی که حتما همراه با آن سختي ها آسانيي هم هست(5) البته با آن سختي های بار رسالت که به دوش میکشی آسانيي هست (6) پس هنگامي که از هر سختی فراغتی يافتي به نماز و دعا بايست (7) و بسوي پروردگارت مايل شو (8)